Turcoaz (Peruzea) - proprietati fizice si metafizice, indicatii terapeutice - Energia Cristalelor

Du-te la conținut

Turcoaz (Peruzea) - proprietati fizice si metafizice, indicatii terapeutice

Index Alfabetic > Cristale P - T > ( T )

INFORMAȚII:  
Denumire: mineralul a fost denumit în decursul timpului în multe feluri, însă denumirea de Turcoaz datează din secolul XVI și este derivată dintr-un cuvânt vechi din limba franceză care însemnă ”piatră turcească” (”pierre turquoise”), datorită faptului că mineralul a fost adus în Europa pentru prima oară prin Turcia din zona Orientului Mijlociu (Liban, Iran). O altă denumire, cea de ”Peruzea” are la bază, după unele surse, cuvântul persan ”firusa” care înseamnă ”piatră a fericirii” iar după alte surse cuvântul persan ”pirouzeh” care înseamnă ”victorie”.
Descriere:
Turcoazul este fără nici o îndoială una dintre cele mai vechi pietre semiprețioase cunoscute de om. Este un mineral secundar ce apare cel mai adesea în zonele hidrotermale, de modificare potasică a depozitelor porfirice de cupru sau prin acțiunea apelor meteorice, în regiunile aride, pe roci magmatice sau sedimentare aluminoase. Caracteristică acestui mineral este structura criptocristalină, cel mai adesea fiind întâlnit în structuri masive sau nodulare dar poate forma, foarte rar, cristale mici prismatice.
Compoziție chimică:
CuAl6 (PO4)4 (OH)8 · 4H2O (fosfat hidroxid de cupru și aluminiu).
Duritate: 5 - 7 (din 10).
Luciu: ceros până la subvitros, opac.
Sistem de cristal: triclinic.
Culori: albastru, albastru-verde, verde.
Fapt divers: cele mai vechi piese de bijuterie ornate cu Turcoaze sunt cele patru brățări descoperite pe brațul mumificat al Reginei Zar. Aceasta a domnit în Egipt în urmă cu aproximativ 5500 ani B.C.
Legenda:
fiind un mineral cunoscut de mai multe mii de ani de ani, folosit de Egipteni și exploatat de aceștia în Peninsula Sinai, poartă cu el o sumedenie de legende. Persanii credeau că oasele celor care au murit din dragoste se transformă in Turcoaz. Aztecii denumeau această piatră ”kalchihyuitl” și credeau că este formată din lacrimile zeităților cerești. În Asia și Caucaz Turcoazele  au fost parte componentă a rochiilor de mireasă. În Evul Mediu, femeile care doreau să atragă un anumit bărbat, coseau în interiorul hainelor acestuia o bucată de Turcoaz. Negustorii din Est aveau convingerea că inelele decorate cu Turcoaz nu se vor demoda niciodată iar indienii nativi din Mexic considerau această piatră ca fiind ”piatra războiului”. Foarte venerată în Tibet, acestă piatră a fost folosită la un moment dat ca monedă de schimb, cele mai bune pietre fiind considerate mai valoroase decât aurul.
Exploatări: Spania, Germania, Franța, Marea Britanie, Maroc, Iran, Azerbaijan Kazakhstan, China, Mongolia, Japonia, Namibia, Brazilia, Argentina, Chile, Mexic, S.U.A.
Notă: este piatra națională a Tibetului și a Iranului.
Atenție: poate fi confundat cu Howlitul bleu, Amazonitul, Chrysocolla sau cu unele nuanțe de LapisLazuli.
Îngrijire: fiind o piatră casantă și destul de ușor de zgâriat, este indicat să fie ferită de schimbări bruște de temperatură (șocuri termice). Este indicat să fie descărcată o dată pe lună de energiile negative acumulate într-un vas cu pietre de hematit. Puteți încărca piatra la Soare numai pentru perioade scurte, dimineața sau seara când Soarele este mai blând. Poate fi spălată sub jet de apă călduță dar trebuie evitată interacțiunea cu săpunurile sau cu acizii. Un anumit grad de decolorare este firesc datorită expunerii la lumina solară dar ATENȚIE ! În cazul în care se observă  o decolorare puternică și rapidă a pietrei, aceasta trebuie de urgență descărcată de energiile negative acumulate. În cazul unui contact îndelungat cu pielea, datorită faptului că absoarbe diverse substanțe emise de organism, piatra iși poate schimba culoarea sau își poate pierde luciul. Acest lucru poate fi remediat prin scufundare în alcool. Nu este indicat să fie folosită pentru prepararea de elixir de băut (conține Aluminiu și Cupru).

PIATRĂ RECOMANDATĂ PENTRU:
ZODIILE:
Taur, Rac, Leu, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești.
LUNA DE NAȘTERE: Iunie, Iulie, Decembrie.
TALISMAN NOROCOS: pentru cei născuți în zodia Săgetătorului.
ZIUA DE NAȘTERE: Vineri.
ANUL NAȘTERII: Calului.
PLANETA GUVERNATOARE SAU DOMINANTĂ: Venus și Neptun.
INFLUENȚA NUMEROLOGICĂ: pentru cei născuți sub influența numarului 1.
ANIVERSARE: se oferă la aniversarea a 5 și 11 ani de la căsătorie.
CHAKRE : Chakra Inimii (4), Chakra Gâtului (5), Chakra celui de Al Treilea Ochi (6).
POLARITATE: Yin.
PROFESII: -  
ALTELE: este considerată a fi piatra Arhanghelului Sandalphon, îngerul muzicii, care ajută la comunicare și exprimare.

EFECTELE ASUPRA PURTĂTORULUI:
Este una dintre pietrele cu cele mai mari efecte curative.
Bun pentru meditație și concentrare. Unii amerindieni denumeau această piatră ”Piatra Cerului” si credeau că poate da puteri psihice puternice utilizatorului iar vibrațiile ei pot crea o punte spirituală între lumi. Asigură protecție în timpul călătoriilor astrale.
Stimulează capacitatea de autovindecare a organismului, tonifică și întărește corpul fizic, ajută la regenerarea țesuturilor. Îmbunătățește activitatea sistemului imunitar.
Benefic pentru inimă și sistemul circulator, echilibrează tensiunea arterială, este indicat pentru hipertensivi.
Are puternic rol protector împotriva oricăror pericole și riscuri, atrage protecția si grația divină. Dacă este purtat perioade lungi de timp poate deveni talismanul dumneavoastră personal de iar dacă este plasat în încăperi sau spații diverse reprezintă un bun scut împotriva energiilor negative. Există credința că Turcoazul are puterea de a întoarce deochiul la cel care l-a generat.
Se spune despre Turcoaz că este una din acele pietre care te pot avertiza de un pericol iminent (boală, invidie, ură,  infidelitate etc) prin schimbarea culorii pietrei. Acesta este motivul pentru care în trecut foarte multe pumnale și stilete aveau mânere confecționate din Turcoaz. Cel mai grav semn este atunci când piatra se sparge din senin, aceasta însemnând că anunță moarte.
Aduce bogăție și fericire utilizatorului. În trecut această piatră era folosită în mod curent pentru a obține avere sau era purtată în timpul ritualurilor (vrăjilor) pentru atragere de bani.
Promovează armonia conjugală, menține și consolidează relațiile. Se spune despre Turcoaz că dacă este dăruită partenerului în cadrul unei relații, culoarea pietrei va păli proporțional cu interesul și atenția acordată celuilalt de cel care a dăruit piatra.
Este considerat a fi un simbol al generozității, sincerității și afecțiunii. Ajută la păstrarea prieteniilor și chiar poate transforma în timp dușmanii în prieteni.
Ajută la echilibrarea energiei vitale (Chi sau Prana) și o bună circulație a acesteia prin meridianele energetice în tot corpul. Curăță aura și aliniază chakrele.
Are efect antiinflamatoriu și detoxifiant, ajută la o mai bună absorbție a substanțelor nutritive în organism, reduce crampele și durerile. Bun pentru sistemul digestiv, sistemul respirator, sistemul muscular și sistemul nervos.
Bun pentru aparatul reproducător feminin, este indicat pentru tulburări sexuale sau infertilitate.
Mărește creativitatea, capacitatea de comunicare și aduce o mai bună organizare și eficientizare a timpului. Când vă aflați într-un impas, vă va ajuta să găsiți cea mai bună cale de ieșire la liman.


Active Search Results
Înapoi la cuprins