Topaz - proprietati fizice si metafizice, indicatii terapeutice - Energia Cristalelor

Du-te la conținut

Topaz - proprietati fizice si metafizice, indicatii terapeutice

Index Alfabetic > Cristale P - T > ( T )

INFORMAȚII:  
Denumire: este dată după numele antic (Topazos) al insulei  Zerbiget sau St. John din Marea Roșie. După alte surse numele ar proveni după cuvântul sanscrit ”topas” care are semnificația de ”foc”, ”flacără” sau ”căldură”, știut fiind faptul că în timpurile vechi toate gemele care aveau culoarea galbenă erau denumite Topaz.
Descriere:
din punct de vedere chimic Topazul este Fluorină care conține silicat de aluminiu. Poate fi întâlnit în pegmatit, granit sau în cavități formate în curgerile de lavă riolitică, împreună cu Fluorit și Cassiterit.
Compoziție chimică: Al2 SiO4 (F,OH)2
Duritate: 8 (din 10).
Luciu: vitros până la sticlos, translucid până la transparent, uneori poate conține diverse inserții.
Sistem de cristal: ortorombic.
Culori: incolor, albastru, maroniu, orange, gri, galben, verde, roz și roz-roșiatic.
Legenda: În India antică Topazul a fost considerat una dintre cele 12 cele mai importante pietre cu proprietăți vindecătoare, acest cristal fiind menționat în Textele Ayurvedice. Topazul este descris și în Biblie ca fiind una dintre cele 12 cristale care împodobeau Platoșa Marelui Preot sau Pieptarul lui Aaron: (Exodul 28, 15-30) "... În el să țeși o țesătură de pietre, și anume patru rânduri de pietre: în rândul întâi: un Sardonix, un Topaz și un Smarald, în al doilea rând: un Rubin, un Safir și un Diamant, în al treilea rând: un Opal, un Agat și un Ametist, iar în al patrulea rând: un Crisolit, un Onix și un Jasp...". Egiptenii antici credeau că Topazul (galben) era colorat cu raza de lumină aurie a puternicului zeu Ra. Această credință a făcut din Topaz o amuletă foarte puternică pentru protecție împotriva daunelor de orice fel.
Exploatări: Rusia (zona Ural), Afganistan, Pakistan, China, Sri Lanka, Republica Cehă, S.U.A., Mexic, Germania, Norvegia, Suedia, Italia, Brazilia, Japonia, Australia, Nigeria.
Notă: unul dintre cele mai faimoase Topaze este Barganza, un specimen uriaș de 1640 carate, montat în secolul XVII pe Coroana Portugheză, despre care mult timp s-a crezut că este cel mai mare Diamant descoperit vreodată, dar mai târziu a fost testat și identificat ca fiind un Topaz Incolor.
Atenție: poate fi confundat cu Citrinul, Acvamarinul, Cuarțul sau Diamantul.
Îngrijire: cristalul brut trebuie să fie purificat sub jet de apă călduță după fiecare utilizare și apoi încărcat la lumina Soarelui. Pentru cristalele montate în bijuterii, purificarea și încărcarea se va face numai de două ori pe lună.

PIATRĂ RECOMANDATĂ PENTRU:
ZODIILE: Taur (roz, verde), Gemeni (galbene), Rac (incolor, gri), Leu (orange), Fecioară (verde, galben-maronii), Balanță (roz, verde), Scorpion (brun-maroniu), Săgetător (albastru), Vărsător (bleu-ciel), Pești (albastru).
LUNA DE NAȘTERE: Noiembrie (galben), Decembrie (albastru).
TALISMAN NOROCOS: Săgetător.
ZIUA DE NAȘTERE: -
ANUL NAȘTERII: -
PLANETA GUVERNATOARE SAU DOMINANTĂ: Soare (galben, portocaliu), Jupiter și Neptun (albastru), Luna (incolor), Venus (verde, roz), Uranus și Saturn (bleu-ciel).
INFLUENȚA NUMEROLOGICĂ: pentru cei născuți sub influența numarului 1, 3 și 9.
ANIVERSARE: se oferă la aniversarea a 4, 19 și 23 ani de la căsătorie.
CHAKRE : în funcție de culoare.
POLARITATE: Yang.
PROFESII:
scriitori, artiști, oameni de știință, profesori.

EFECTELE ASUPRA PURTĂTORULUI:
Este o piatră a dragostei și succesului promovând înțelegerea, compasiunea, bunătatea și empatia.
Plasat sub pernă sau purtat în timpul somnului, acesta va opri coșmarurile și somnambulismul. Plasat în casă, va oferi protecție împotriva incendiilor și accidentelor.
Eliberează utilizatorul de stres, depresie, furie, frică, lăcomie, frenezie și în general de toate emoțiile care pot perturba viața persoanei.
Protejează împotriva magiei, vrăjitoriei și energiilor negative. Este indicat a fi purtat ca scut protector împotriva invidiei, a intrigilor, a bolilor, a leziunilor, împotriva morții subite și împotriva nebuniei.
Sporește potențialul spiritual, crește inteligența și creativitatea, ajută la creșterea averii și la bunăstarea utilizatorului.
Este
util de știut, mai ales pentru gurmanzi, că Topazul intensifică gustul alimentelor, mărind sensibilitatea papilelor gustative. Poate fi folosit cu succes în cazuri de apetit scăzut.
Stimulează metabolismul și digestia, reduce tensiunea arterială și echilibrează fluxul de sânge în tot organismul.
Benefic în cazuri de boli de sânge, hemoragii, gută, hipertensiune arterială, pentru vezica biliară, ficat și rinichi.
Încetinește procesul de îmbătrânire promovând regenerarea celulară.

VARIETĂȚI ȘI CARACTERISTICI SPECIFICE:
Topaz Incolor
Stimulează creierul și îi sprijină activitatea în situațiile care necesită o  activitate intelectuală intensă (perioade de studiu, examene, cercetare etc). Deschide capacitatea de comunicare cu specii non-umane.

Topaz Albastru
Cu vibrațiile lui calmante și liniștitoare, acesta ajută la calmarea emoțiilor și facilitează dezvoltarea creativității promovând inspirația artistică, a exprimării de sine și o mai bună percepție psihică. Consolidează activitatea glandei tiroide și ajută la creșterea metabolismului și a digestiei. Datorită acestor efecte este utilizat adesea pentru pierderea în greutate. Îmbunătățește capacitatea de comunicare și armonizează corpul, mintea și spiritul.

Topaz Galben
Întărește credința și optimismul, inhibă stările proaste, de iritabilitate, cauzate de lipsa de somn. Ajută la detoxifierea organismului și promovează regenerarea țesuturilor. Se spune despre această piatră că dacă este plasată pe trupul decedatului îl va ajuta pe acesta în trecerea spre celălalt tărâm, făcând această tranziție mai ușoară pentru sufletul decedatului.

Topaz Maro sau Roșu Brun
Stimulează bunul gust, elimină îndoielile și sporește încrederea de sine. Această piatră este destinată celor care nu au încredere în Univers.

Topaz Roz-Gălbui (Topaz Imperial)
-
Este cel mai scump Topaz, deosebit de apreciat în industria bijuteriilor și cel mai puternic din punct de vedere metafizic. Aduce echilibru în emoții și gândire, promovează claritatea mentală, concentrarea, aduce concepte de nivel înalt și un nou mod de percepție asupra vieții. Sporește puterea personală, dă încredere și rezistență. Este un cristal excelent pentru semnele zodiacale de apă, pentru cei copleșiți de stres, pentru profesori. Încurajează integritatea, onestitatea și deschiderea în relațiile cu ceilalți oameni. Are rol detoxifiant și este bun pentru ficat și pancreas. Indicat pentru cazurile de diabet.

Topaz Verde
Asistă posesorul în menținerea echilibrului psihic și emoțional și evitarea adăugării de karma negativă prin gânduri de răzbunare.


Active Search Results
Înapoi la cuprins